Кварц

Quartz

Кварц

Със страстта на Сейко на своя страна, Seiko Quartz носи иновативност в историята на часовникарството.

Този кварцов часовник, разработен през 1969, е революция в традиционното разбиране за часовниците. Това е часовник, разполагащ с кристален осцилатор в сърцевината си, за да показва максимална точност. Кристалната решетка на кварца, изрязан в определена форма, генерира ритмични вибрации, ако е захранен с електрическо напрежение. През годините е съществувала идеята, че тези електрични свойства на кристалите могат да бъдат приложени в кристалния осцилатор и да го направят стандарт в точността на часовниците. Въпреки това, за да се извлече ползата от кварцовия кристал, показващ отлични качества относно точността, в малкия свят на часовника трябва да бъдат преодоляни редица бариери.

През 1969 Seiko успява да разреши тези препятствия и да даде на света първият търговски достъпен кварцов часовник. Десет дълги години са били необходими, за да се разработи часовника с кристален осцилатор в  Suwa Seikosha. Например било е необходимо създаването на кристален осцилатор във формата вилица, работването на платка стъпков мотор. В допълнение, със страстта да промени бъдещето на часовниците, Seiko не преследва монополизиране на патентните прва за тези уникални технологии и ги предоставя открито на света. По-късно, много от технологиите на Seiko стават световни стандарти и допринасят за развитието на днешните кварцови часовници.

Създаване на синтетични кристали като източник на кристален осцилатор

•Първият в света кварцов часовник на пазара [Seiko Quartz ASTRON]

Пуснат на пазара на 25 декември 1969, този часовник  е революция в света на врмето. Това е "Seiko Quartz ASTRON." Кварцовата честота по онова време е 8192 Hz, едва една четвърт от от честотата днес. Една от главните характеристики на часовника е стъпковo движение на секундата, чрез монтиране на стъпков мотор , което става символ на кварцовите часовници.

QuartzRevolution