Spring Drive

ph_springdrive

През 1977 година един млад инженер от SEIKO започва да се чуди как може да осъществи мечтата си за "вечен часовник". В неговата визия  за часовник задвижван от пружина ,главен мотив е стремежа за отклонение до една секунда на денонощие и прецизността, които само най-добрите електронни часовници могат да доставят . Инженерът на име Йошиказу Акахане бил упорит и всеотдаен човек, за това говорят 28-те години безброй временни неуспехи и над 600 прототипа за разработка. Той и екипът му в крайна сметка успяват да изобретат новата технология съобразена с всеки един аспект от часовникарското изкуство, това се случи през 2005година.

Spring Drive Chronograph

Четири ключови характеристики на Spring Drive

Точност, надеждност и дълготрайност на Spring Drive стана възможно благодарение на напредъка в четири ключови области на луксозното часовникарството .

Висока точност

Три синхронния регулатор  контролира  и освобождава  механичната, електрическата и електро - магнитната енергия, генерирана от главната пружина  Той заменя т. н. escapement.,и  със своето движение в една посока  е изначално по-стабилен, траен и прецизен. Spring Drive е с точност от 1 секунда на ден .

Гладко движение

Тъй като механизмът няма escapement,  цялото движение е кръгово , в една  посока, което позволява на стрелките да се движат постоянно в уникално гладко движение. Spring Drive е единственият часовник в света изразяващ естественият и непрекъснат поток от време.

Дълъг резерв от енергия

Новото поколения главна пружина  осигурява по-голяма енергия, по-гладко и за по-дълго време. Специална сплав разработена от Seiko, силно устойчива на топлина и корозия, генерира повече енергия. Spring Drive разполага с резерв от енегия  от 72 часа, дори ако хронографа е в непрекъснат режим на работа.

Бързо зареждане

През 1959 година Seiko изобретява оригинален компонент от задвижващия механизъм на механичен часовник наречен "Magic Lever". Той стимулира ефективността на автоматичното навиване на механизъма с помощта на енергията създадена от движението в двете посоки на ротора. С директен монтаж към вала на ротора системата на новия компонент  "Magic Lever" осигурява по-ефективно предаване на енергия повече от всякога .

 

Механизъм

ph_mechanism_b

Източник на енергия

Единствената движеща сила е пружината.

Предавки

Енегията на пружината се предава чрез зъбна предавка към стрелките и към Трисинхронизиран регулатор.

Регулиране

Трисинхронизиран регулатор контролира скоростта на гладкото колелото и стрелките чрез електромагнитно спиране.

Три ключови иновации

Трисинхронизиран регулатор

Трисинхронизиран регулатора: разработен от SEIKO специално за Spring Drive.

ph_threekeyinnovations_b

1. Контролира механична енергия на пружината.
2. Преобразува една малка част от тази енергия в електричество за захранване на кварцов кристал.
3.  Генерира магнитна сила за регулиране на скоростта на гладкото колело.

Тези три различни форми на енергия дава регулатора на "ТРИ" в името си.

Пружината

Seiko разработи нов високо-еластична сплав за пружината наречна"Spron 510".

Spron 510 * е уникална сплав водеща в индустрията и осигуряваща продължителна мощност и точност.

* Spron е регистрирана търговска марка на Seiko Instruments Inc.

The Magic Lever

”The Magic Lever”е уникална система за задвижване  за първи път разработена от Seiko през 1959 година.

В новата система нареена SPRING DRIVE, ”The Magic Lever” е монтиран директно към вала на ротора, което дава по-голяма ефективност, по кратък срок за задвижване и по-дълъг резерв от енергия.

Spring Drive Chronograph

Seiko Spring Drive осигурява перфектната платформа за луксозен хронограф, защото изминалото време се измерва с висока точност. С точност от 1 секунда на ден , с продължителност от 12 часа,  със своя вертикален съединител и колонно колело за  прецизна  работа на бутона , това е един от най-добрите хронографи в света. Ръчен монтаж на 416 части, 50 камъка, 140 маслени точки и 5 различни лубриканти, хронографът на Spring Drive разполага с резерв от енергия от 72 часа, дори когато хронографът е в употреба.

Плавно придвижваща се стрелка

ph_glidemotionhand_b

Секундната стрелка на хронографа се движи плъзгайки се и отмерва времето до 12 часа. Тя спира точно когато бутонът е натиснат, а не в най-близкия момент или 1/10-та от секундата интервал.

Spring Drive хронограф е единственият часовник, който може да се съпоставя с природния непрекъснат поток от време.

Вертикален съединител и Колонно колело

ph_verticalclutch

Вертикален съединител

Вертикалният съединител осигурява висока точност на работата на хронографа и секундната стрелка никога не прескача. Това позволява високо ниво на точност (една секунда на ден), която далеч надхвърля тази на всеки друг луксозен хронограф.

ph_columnwheel

Колонно колело

Хронографа Spring Drive е оборудван с колонно колело за максимална стабилност в механизма на превключване. Това е осем стълбов компонент контролиращ функцията за хронографа с безгрешна прецизност и създаваща максимална издръжливост и надеждност.

 

Дву - степенна система на бутона

ph_twostepsystem_b

Точността и прецизността в измерването на хронографа е обезпечена с двустепенна система  с натискане  на бутон . Лекото натискане и пълното натискане на бутона гарантира на ползвателя да улавя точния момент за стартиране или спиране на хронографа.