Грижи и поддръжка
Има ли нужда часовника ми от периодична проверка?

Кварцовите часовници SEIKO са проектирани така, че да осигуряват до живот акуратна и надеждна услуга. Все пак, на всеки две-три години, или когато подменяте батерийката, следва да посетите определен от SEIKO дилър или оторизиран сервизен център на SEIKO. Те ще прегледат Вашия часовник за износени части, които биха се нуждаели от подмяна, ще проверят дали се нуждае от смазване, и дали в корпуса не са проникнали пот или вода, прах и т.н.

Моля, свържете се с най-близкия оторизиран сервизен център на SEIKO , показан на картата на света на SEIKO. Моля, отбележете, че на „Kinetic” и на дигиталните часовници също трябва да се правят проверки по същия начин, тъй като те също така страдат от същите ефекти от потенето, прах и т.н. и може да се нуждаят от разглобяване и почистване.

Как трябва да се грижа за моя часовник и каишка?

Металните гривни трябва да се измиват внимателно във вода. Ако наистина е мръсна, използвайте мека четка за зъби със сапун и вода, за да изчеткате нечистотията. Накрая изплакнете с вода и изсушете внимателно с мека кърпа. Ако часовникът Ви не е водо-устойчив, внимавайте да не попада вода върху корпуса. Корпусите трябва да се бър¬шат внимателно с леко навлажнена мека кърпа и след това да се сушат внимателно.

Кожените каишки трябва да са леко разхлабени през лятото, когато те може да абсор¬бират пот. Затегнатата каишка не само пречи на преминаването на въздух над долната повърхност на каишката, но може също така да причини потен обрив на китката.

Ако някога каишката се намокри от пот, избършете я до сухо с мека кърпа.

Когато сваляте часовника си, оставяйте го в добре вентилирано място. Никога не го поставяйте в запечатан контейнер, когато е все още влажен от пот.

Избягвайте да оставяте часовника си на пряка слънчева светлина. Цветът на каишката може да избледнее.

Как магнитните полета засягат кварцовите часовници?

Това обикновено не оказва влияние върху цифровите кварцови часовници, но може да засегне аналоговите часовници, използващи миниатюрни електродвигатели за завърта¬нето на стрелките. Силното магнитно поле може да засегне работата на това моторче.

DДобрата новина е, че макар и аналоговите часовници може да избързват или изостават или дори да спрат под влиянието на мощни магнитни полета, те обикновено се връщат към нормалното време-измерване веднага щом напуснат източника на магнитно въздействие. (Разбира се, може да Ви се наложи да пренастроите часовника си.)

Избягвайте да поставяте часовника си близо до медицинско оборудване, слушалки, високоговорители или магнити за вратата на хладилника. Електрическите миксери и блендери, както и широка гама други електрически уреди също могат да окажат достатъчно силно магнитно въздействие, което да повлияе на време-измерването.

Какви специални грижи трябва да извършвам на моя часовник?

Удари: Вашият часовник представлява инструмент за прецизно измерване. Отнасяйте се внимателно с него и той ще Ви служи добре. Избягвайте излишните удари (като изпускане върху твърди повърхности). Нормалните удари, причинени от спортове като тенис или голф не представляват никаква заплаха, но часовниците “Twin Seiko” (със свръхвисока прецизност) не бива да се носят докато участвате в такива спортове.

Потене: Трябва да се опитвате на предпазвате часовника си от тежко изпотяване. Моля не забравяйте да го забърсвате до сухо веднага щом това е удобно и възможно.

Екстремни температури: Кварцовите часовници се влияят в много по-ниска степен от екстремните температури в сравнение с механичните часовници и са проектирани да измерват точно време, ако бъдат носени на китката в продължение на осем часа дневно при външни температури между -10 °C и +35 °C. Ако бъде свален напълно от китката Ви, Вашият часовник може да не показва часа през зимата, но ще се върне към обичайната акуратност веднага щом започнете отново да го носите.

Ако часовникът Ви се съхранява при температури извън нормалните граници (студ до -10 °C или горещина до +60 °C), електронните компоненти може да престанат да функционират нормално.

Времето на реакция на течните кристали, използвани в дисплеите на цифровите часов¬ници, при температури под нулата е бавно и те почват да изглеждат много тъмни при високи температури, но нормалната им работа се възвръща при нормални температури.

Животът на батерията може значително да се скъси при високи температури (над 40 °C), и дори течността на батерията може да протече.

Химикали: Химическите вещества, газове, живак и др. могат да променят цвета на корпуса , гривната или каишката. Живакът (например от счупен термометър) може да причини особено неприятно наглед сивкаво обезцветяване на позлатата.

Каква информация ми трябва за моя соларен часовник?

Изберете съдържанието, което ви интересува:

Механизъм и начин на зареждане

Секундната стрелка прескача през 2сек или спира

Как да избегнем соларния часовник да остане без заряд

Други въпроси

За допълнителна информация, посетете центровете за обслужване на Seiko.