Механизъм и начин на зареждане

Соларният часовник не се зарежда дори като се изложи на светлина. Развален ли е?

Необходимо е силна светлина и известно време, за да се зареди часовника достатъчно. В случай че светлината или времето не са достатъчни, възможно е часовникът да не се зареди достатъчно.

Соларният часовник работи като преобразува светлинната енергия в електрическа.

img_solar_1_1

Светлинната енергия се приема от соларна клетка(намира се под циферблата) и се преобразува в електрическа енергия. Тази енергия се съхранява в самозахранваща се батерия и се използва да задвижва часовника.

За разлика от обикновената батерия като сухата батерия, самозараждащата се е екологична батерия. Може да се използва да дълъг период от време благодарение на самозараждането си.

 

 

img_solar_1_2

Места подходящи за зареждане на часовника

За да се зареди часовника, е необходимо да се изложи на светлина.

Светлината с вътре е по-слаба и отнема повече време да се зареди часовника. Когато зареждате часовника, поставете го до прозорец и циферблата да е насочен към слънцето.

Когато зареждате часовника, уверете се, че не е изложен на висока температура.

 

 

Източници на светлина (Lux)

Слънчева светлина

img_solar_1_3

Under direct sunlight on a summer day About 100,000 lux

img_solar_1_4

Cloudy day
About 10,000 lx

Изкуствена светлина

img_solar_1_5

5cm from 30W-fluorescent lamp
About 10,000 Lux

img_solar_1_6

20cm távolságra a 30 W-os neon lámpától
About 3,000 Lux

img_solar_1_7

General office
About.700 Lux

"Lx (lux)" е мерна единица за осветеност и светлина, използвана за измерване силата на светлината. Един лукс осветеност се създава от светлинен поток един лумен, падащ върху повърхност един квадратен метър, т. е: 1lx=1lm/㎡.

 

Неподходящи места за зареждане

Соларният часовник не може да се зарежда на тъмно. При посочените по-долу ситуации е възможно да остане без заряд и това да е причината да спре:

1. Часовникът се държи под дрехите.

2. Часовникът е поставен или се носи на места, където няма достатъчно светлина.

3. Часовникът не може да се зареди достатъчно докато е на ръката Ви. Когато не се носи го оставяйте на прозорец и изложен на слънчева светлина.

img_solar_1_8

img_solar_1_9Как да се грижим за часовника

Капацитетът или ефективността на презареждане на батерията с времето може да се влоши поради различни причини. Износените или замърсени механични части също могат да намалят живота на самозареждащата се батерия.

Ние Ви препоръчваме часовникът да се обслужва (ремонтира) на всеки 3 или 4 години, за да се уверите, че работи правилно и да може да се използва за по-дълъг период от време. Основен ремонт е като медицински преглед за часовник. Важно е да се провери вътре в часовника за задържане на масло за смазване, отпуснати винтове, ръжда причинена от мръсотия и пот, и нараняване на корпуса на часовника. Чрез основния ремонт замърсяванията във вътрешността на часовника ще се изчистят и ще предотвратят часовника от неизправност. Също така, всички износени части и уплътнения ще бъдат заменени, за да се гарантира, че функциите и водоустойчивостта работят перфектно като нов часовник.

При необходимост посетете най-близкия Seiko сервизен център.

Други въпроси

Секундната стрелка прескача през 2сек. или спира
Как да избегнем соларният часовник да остане без заряд